24 snabba och enkla webbdesign tips

Enkla och snabba tips inom Webbdesign

Vi kommer gå igenom de 24 vanligaste, snabbaste och enklaste tipsen för webbdesign som sticker ut. Tips som optimerar din hemsida effektivt.

Eftersom detta ska vara en lista med snabba och enkla tips kommer vi inte ta det från grunden. Vill du veta mer om varför så har vi länkat till Wiki och andra bra källor som förklarar mer om just det ämnet.

Hur som helst, nu börjar vi så att ni kan komma igång med er optimering av hemsidan!

 

24 riktigt bra tips till din hemsida

 1. Det viktigaste tipset av alla är att skriva en riktigt bra TITEL på sin hemsida eller undersida. Normalt skriver man <title>Detta är min titel</title>. Ska du bara göra en SEO optimering så skriv en bra titel på innehållet. Det kommer göra mycket! Mer info finns här – W3schools Title
 2. Nummer två är inte alls lika viktig men ändå…. Skriv en bra och säljande meta text, något som dina kunder uppskattar och vill veta. Mer info om Meta text hittar du här – Meta Element
 3. Ett annat tips som är bra är att ha en bra och enkel URL Struktur. Har du en undersida som är till för att sälja bilar, döp då undersidan till /salja-bilar/ eller kanske om du vill att de ska köpa bilar till just /kopa-bilar , då blir url strukturen www.minhemsidan.se/kopa-bilar/ och det tycker Google om.
 4. Ni har kanske hört att man ska ha nyckelord i sina texter på hemsidan. Detta stämmer till en viss del. Se till att informationen finns på under- eller startsidan är relevant och har lite av de orden i olika böjningar och former. Skriv inte TEXT till maskiner utan till människor.
 5. Se till att varje sida på din hemsida har en H1 tag, dvs. en Rubrik 1. Varje sida ska bara ha en. Du kan t.ex. ha flera h2, h3,h4 etc. men alltid bara en H1.

 

Kodning och programering

En webbdesigner som kodar

 

Det här var de fem första tipsen för en bättre hemsida och webbplats! Första delen gick som sagt igenom SEO tips och det som betyder mest för att din webbsida vilket syns på Google, Yahoo och Bing samt att dina besökare får en korrekt upplevelse.

 

Webbhotell och vad ska du välja?

De nästföljande fem tipsen kommer att fokusera mer på webbhotell och vad man ska tänka på innan man väljer ett webbhotell samt vad man ska titta efter. Vill du veta mer om webbhotell kan du läsa mer ingående om det i vår artikel, ”De 5 bästa webbhotellen på marknaden 2017”.

 1. Hitta ett webbhotell som har snabb hastighet och stödjer den nyaste versionen av PHP (7.1). Dina besökare kommer alltid välja er hemsida före en konkurrent om den är mycket snabbare. Det räcker med ett par sekunder och sedan blir vi som människor uttråkade och klickar vidare.
 2. Nästa steg är att hitta ett som matchar din budget men där bra SUPPORT INGÅR. Det är viktigt att få hjälp när saker och ting inte går som det ska, så fokusera din kraft på att hitta ett webbhotell som har bra support.
 3. Välja ett webbhotell där SSL ingår i priset. Det finns flera webbhotell att välja mellan och hos vissa kostar detta en massa extra per år. Vi på EMS Design tycker att en engångskostnad är ett bra val eller att det ingår gratis. Du kan läsa mer om SSL och krypteringen i ett annat inlägg (5 anledningar till att uppgradera till SSL).
 4. Tänk på att priset är inte allt utan försök hitta ett webbhotell som har sina servrar i Sverige eller Norden. Detta kommer underlätta för dina besökare och hastigheten då du troligtvis fokuserar mest på den Svenska marknaden om du inte är ett internationellt företag. Läs mer om serverplats på engelska här – Serverplats (location)
 5. De sista tipset för just webbhotell är: Välj ett som har one click install så att du kan installera WordPress utan att behöva kunna något om hur man att kodar! Hela världen älskar WordPress så välj ett hotell som stödjer en enkel installation.

 

servrar i ett serverrum

Servrar i ett bergrum

 

De näst fem följande tips som vi kommer gå in på är lite mer allmänna regler som gäller för alla företag och branscher som vill synas på internet och lämna ett bra intryck. -Jo, vi vet att någon kan ha sagt att varje bransch fungerar olika och det stämmer till en viss del, men inte alltid och speciellt inte i punkterna nedan..

 

Vill du veta vad som skapar en bra design?

-Okej, då kör vi vidare med tipsen.

 1. Ha alltid en mobilanpassad hemsida. Sedan ett par år tillbaka har det mobila surfandet växt enormt och är idag större än det som surfas via datorn. Det skriver The Guardian i sin artikel från November 2016. Anledning till detta är enkel – bekvämlighet helt enkelt.
 2. Försök att undvika för mycket information i headern (toppen av hemsidan där menyn ligger). Vissa vill helt enkelt stoppa in massor i toppen av hemsidan där din meny och logotyp ligger. Försök att undvika detta då navigationen är till för att enkelt hitta saker på din hemsidan. Håll det rent och snyggt!
 3. Använd hellre mindre och för få färger än för mycket. Låt bilderna ge färg och använd inte för skrikiga färger som t.ex neongrönt etc. De lämnades på nittiotalet och bör vara kvar där. Adobe har en bra sida för att hitta olika färger och scheman – Adobe Colorschemes
 4. Förminska alla bilder till ett bra format och storlek. För stora bilder segar ned hela hemsidor och är något av de största felen som man kan göra. Till WordPress finns de tillägg (EWWW Image Optimizer) som t.ex. gör detta automatisk eller så använder du tjänster som PIXLR eller program som Adobe Photoshop.
 5. Sist men inte minst – Se till att alltid UPPDATERA WordPress och tilläggen (glöm inte att göra backup först). Detta minskar chansen för att obehöriga får tillgång till baksidan på din hemsida och kan förstöra den. Detta är något som vi på EMS Design Webbyrå brukar trycka på lite extra, då vi vet att många företag investerar massor i SEO vilket kan gå till spillo om man inte håller sin hemsida uppdaterad och fräsch.

 

Designer arbetar med webbdesign

Arbetet startar för att designa en hemsida

 

Så du är sugen efter fler tips till din hemsida?

Perfekt. Alla de råd vi har gått igenom ovan gör att du kommer en bra bit på vägen. Härnäst kommer vi gå igenom säkerhet, cache och viktiga Googleskript som förbättrar och optimerar webbplatsen på flera nivåer. Självklart så klarar du dig bra på de första 15 tipsen men de som kommer nu är lite överkurs i form av optimeringar.

 1. Okej. Först behöver du någon form av Cache funktion som göra att hemsidan sparar sig själv i besökarens webbläsare. Detta underlättar för återkommande besökare och gör så att den laddas snabbare. Ett tillägg som vi verkligen tycker om är Litespeed Cache och WP Fastest Cache. Detta är två tillägg till WordPress som både optimerar och cachar data vilket i sin tur snabbare upp hemsidan rejält! Du kan även läsa lite mer om just Cache tillägg här på bloggen under artikeln ”Långsam hemsida – Tappar du kunder”.
 2. Som  tips nummer 2 tycker vi att man borde alltid köra Google Analytics. Det spårar alla besökare och gör så att du enkelt kan se vad dina besökare gillar för sidor, hur länge de stannar och mycket mycket mer. Helt klart något som alla hemsidor borde ha! Du kan läsa mer om Google Analytics här. Det finns flera bra tillägg till just WordPress så att du enkelt kan installera det på din webbplats.
 3. En annan viktig sak är just säkerhet. Hur förhindrar du obehöriga att ta sig in som Administrator. Kör du FTP och HTML5 där du skapat hemsidan behöver du bara se till att du har ett bra lösenord. Kör du WordPress så har du ett av de mest populära tilläggen som heter WordFence. Installera och följ instruktionerna så lovar vi dig att du slipper en massa huvudvärk.
 4. Vad mer är bra att ha på hemsidan. Vi skulle nog säga att ett riktigt bra kontaktformulär är A och O när det kommer till en bra webbdesign. Contact Form 7 är det bästa formuläret som vi vet. Det finns flera som är värda att nämnas men just nummer 7 är vår favorit. Förutom att det fungerar som ett vanligt formulär så kan du enkelt integrera spamskydd som Google reCaptacha. Ett måste helt enkelt!
 5. De sista tipset i denna sektion har åter med hastighet att göra och är ett online program. Pingdom Tools heter det och där kan du helt enkelt spåra din hemsida och hur optimerad den är. Du ser även vad det är för filer som tar tid och kan optimeras mer.

 

Glada människor tillsammans

Våga chansa tillsammans

 

De sista tipsen på vår lista

Nu har vi gått igenom 20 st tips totalt. Så vad är kvar, det kan man undra.

De sista tipsen och råden som vi vill gå igenom med er idag är både bundna till Google, Sociala medier och hur SEO fungerar. Detta är inget måste men helt klart bra om man har tid till det.

Då så, då kör vi de sista.

 1. En riktigt bra webbplats för att kontrollera sin hemsida är Google´s egna verktyg för detta som heter Pagespeed Insights. Testa och se om du kan optimera något så får du en bättre poäng som ökar dina chanser till bättre positioner i deras sökmotor.
 2. Vill du veta mer om hur SEO fungerar? Inga problem. Det finns ett bra forum (SEO-forum) som funnits med ganska länge där du kan lära dig grunderna.
 3. Det finns flera tjänster för att komma ut i mediabruset och en av dessa är annonser. Nu pratar vi inte om annonser i tidningar eller något gammalt media utan annonser på webben. Google Adwords är en av dessa som fungerar bra då man enkelt kan rikta in sig på nyckelord, målgrupper, konverteringar och mycket mer. En annan är Facebook Ads där du enkelt kan sätta din målgrupp i ålder, plats och intresse. Ett riktigt bra sätt att nå ut om du har en produkt som är riktad till ett visst ålderssegment. Självklart kostar dessa pengar så om du optimerar din hemsida för SEO, besökarna och sedan tillsammans gör lite reklam med annonser så kommer du nå ett optimal resultat.
 4. Sist men inte minst – våga satsa! Du kommer ingen vart om du inte vågar att satsa. Gör det du är bra på och anlita folk som kan sin grej så kommer ni nå långt. Det kan låta som en klyscha men det är sant. Ingen kan allt! Våga satsa och va inte rädd att misslyckas. Tillslut så vinner man!
Slutsatsen av det hela

Jag hoppas att dessa 24 tips hjälper er som företagare på den nya webben. De har hjälpt oss och är applicerbart i alla branscher där man har en egen hemsidan oavsett om den är endast för informations syfte eller om det är en gigantisk webbshop.

Och återigen, ska du endast göra en sak på din hemsida. Optimera dina titlar så kommer du se en skillnad.

Gör du fler optimeringar och följer fler tips så kan det bara gå ännu bättre för ditt företag och hemsida.

Lycka till och skulle ni behöva hjälp med något kan ni alltid kontakta oss på EMS Design. Det är vårt jobb att optimera varje dag!

Så hör av er.

Dela gärna och kommentera så fler för upp ögonen för dessa tips!

Lämna en kommentar

ett + 1 =