Hur byter du till https utan att förlora positioner på Google

Hur du byter till HTTPS utan att förlora positioner på Google

Det har under en längre tid varit en hel del diskussion på nätet om huruvida det är viktigt att byta till HTTPS eller inte. För e-handlare som hanterar känsliga uppgifter har det givetvis länge varit viktigt för men på grund av Googles senaste uppdateringar så är det nu viktigt för alla.

Google gick nämligen förra året ut med att de snart kommer att börja visa en varning i adressfältet för hemsidor som inte har HTTPS.

Så här kommer det att se ut:

Chrome utan SSL

 

Vi har redan nu sett hur vissa sidor börjat visa den gråa “Not Secure” eller på svenska “Osäker” varningen så Google håller uppenbarligen på att rulla ut uppdateringen nu. Inom kort kommer alla sidor som inte har https få en röd varning som säger “Not secure”.

Problemet med det här är uppenbart, folk vill inte använda en hemsida som det står “Not Secure” på i röd text.

 

Hur löser du det här?

Nu kanske du tänker “det är ju bara att köpa ett https certifikat och så kör vi!”. MEN det är inte riktigt så enkelt. Låt mig förklara varför.

Din hemsida består av ett visst antal undersidor och tillika olika URL:er (adresser). T.ex

http://www.hemsida.se/byxor och http://www.hemsida.se/strumpor

Google indexerar varje undersida för sig och vad som händer när du byter till https:// är att varje URL faktiskt ändras. Alltså till https://www.hemsida.se/byxor och https://www.hemsida.se/strumpor

Det gör att man förvirrar Google. Så på ungefär samma sätt som när du byter till en helt ny hemsida med helt nya URL:er så måste du förklara för Google att “den här nya adressen om strumpor” är samma sak som den här “gamla adressen om strumpor”.

Annars kommer du att försämra din placeringar på Google.

 

Så här här gör:

 

1. Planera för flytten

 

“Crawla” din hemsida

Detta behöver du göra för att få en översiktsbild och för att senare kunna se att alla URL verkligen har vidarebefordrats rätt.

Det kan du göra med ett verktyg som heter Screaming Frog för att få fram samtliga URL. Du kan också få fram om du har några interna länkar som behöver fixas.

Screaming frog verktyg för lista url

Välj ett HTTPS certifikat

Det finns ett stort utbud, vi jobbar med RapidSSL men välj det som passar bäst för dig och installera det. Tänk på att det finns en mängd olika certifikat så välj det som passar din hemsida bäst. Priserna ligger på allt från några hundra till några tusen kronor per år.

Säker url med https

 

Spara dina sökords placeringar

För att kunna mäta hur flytten har gått så behöver du veta vilka placeringar du har idag på Google. Välj t.ex ut dina 50 viktigaste sökord och sätt in dom i t.ex AWR Cloud, Wincher eller RankTracker.

 

Rank tracking med verktyg

2. Flytten

Det här är ju den kritiska delen, men har du gjort förberedelserna rätt så kommer det att gå bra.

Nu installerar du HTTPS på servern och gör så kallade “301:or” från varje gammalt URL utan HTTPS till varje nytt URL med HTTPS.

Vissa CMS gör detta med automatik men det är väldigt viktigt att kontrollera och se till att det blivit rätt.

 

3. Efter flytten

Efter flytten så behöver du se till att allt funkar rätt och att olika verktyg blivit uppdaterade.

Här är en checklista:

  • Använd Screaming Frog så att du kan crawla sidan och verifiera att samtliga HTTPS URL:er är åtkomliga och visas utan problem. Jämför med tidigare crawlad version.
  • Se till att http vs https samt www. Vs. icke-www är korrekt implementerat. Vissa siter har två versioner, både “www” och inte “www”. Det ska inte existera två versioner.
  • Ladda upp en ny site map (länk till vad site map är) med de nya HTTPS URL:erna
  • Ladda upp en ny robots.txt med de nya HTTPS URL:erna
  • Uppdatera Google Analytics så att det är inställt på HTTPS
  • Uppdatera annonser så som Google och Facebook så att de nya URL:erna finns där.
  • Använd ditt verktyg du använde tidigare för att gå igenom hur dina sökord rankar på Google och kontrollera hur det ser ut.

 

Observera att det här var var en förenklad genomgång av stegen så att du ska få en översikt i grunderna. Kolla in den här bloggposten om du vill få mer teknisk information.

Gästbloggsförfattare är Marcus Sandström.

Postad i kategori: , ,

Lämna en kommentar

1 × fem =