IT-säkerheten måste ökas på varje nivå

Ökad IT-säkerhet – En bättre framtid

Om du skulle fråga nästan vem som helst på gatan idag skulle de säga att en ökad IT-säkerhet är något som bara är bra. Då säkerhetsläget i Sverige och EU samt världen ändras hela tiden är det bra att ligga på framkant när det gäller säkerheten och rutiner mot att förebygga hoten.

Den senaste tiden med allt som händer i världen (speciellt Ukraina) har givit företagare en knuff mot att se över IT-säkerheten och det är bra. Då jag som webbutvecklare alltid försöker hjälpa våra kunder med att förebygga så bra som möjligt mot brister i deras system. Där av har vi tjänster inom just IT-säkerhet som vi säljer till våra kunder.

Nedanför kommer jag gå igenom ett par punkter som är bra att tänka på och som du även kan göra helt själv. Heta säkerhetstips helt enkelt!

Tips om IT-säkerhet

De skiljer lite sig mellan din dator hemma och en hemsida på webben när de kommer till säkerheten men jag ska försöka rada upp det så bra som möjligt för dig.

  1. Säkerhet för datorn: Oavsett om datorn är hemma (privat) eller på kontoret på firman så bör du alltid ha ett virusprogram installerat. Det finns flera som har gratis versioner som t.ex. Avast Antivirus vilket vi gillar och har använt under väldigt många år. Utöver ett bra virusprogram ska du alltid uppdatera ditt Windows eller Mac OS till de senaste uppdateringarna. Detta kan du hitta inne under kontrollpanelen > System och säkerhet > Säkerhet och underhåll (se bilden). Där hittar du även Windows Defender brandväggen som är bra att ha påslagen.
  2. Brandvägg i routern: Alla routrar har idag säkerhet och brandväggar samt inställningar för att optimera din säkerhet när du använder datorn till att ansluta mot internet genom din router. Då alla olika märken har olika UI (interface/användargränssnitt) kan jag inte säga exakt hur du ska logga in på just din router men all information står i manualen så läs den när installerar den och följ instruktionerna. Som extra tips kan du ofta ansluta genom att gå in i din webbläsare (Chrome, Firefox, Internet Explorer mm) och skriva in http://192.168.1.1 så kommer du till inloggningsfönstret.
  3. Anti Malware program: Det finns ett par andra program som fungerar ungefär som ett virusprogram genom att hitta olika typer av Malware som är som virus och scamfiler mm. Det är ett litet virus som kan kopiera sig själv och haka på andra program på datorn. Så bästa sättet är att ladda ned ett anti-malware program som Malware bytes och sen köra det ofta och även lägga in scanning på schema.
  4. Säkerhet på hemsidor: Det skiljer sig ganska mycket från hemsida till hemsida men att hålla systemet uppdaterade till senaste version, alla tillägg och plugins samt använda säkra lösenord är de bästa man kan göra. Ett lösenord bör vara mer än 10 tecken med stora och små bokstäver, nummer samt ett eller flera special tecken som t.ex. #%&//)! eller nått liknande. Detta gäller speciellt på FTP användare eller databaser då dessa är enormt viktiga för hemsidan. Utöver detta är det bra att även här ha brandväggsprogram och antivirus med scanning på webbplatsen. Det finns flera olika av dessa beroende på system men då vi jobbar i WordPress har vi lång erfarenhet just dessa. Vill du läsa mer om säkerhet på webbplatser – klicka här.
  5. Backup & återställning: Om det trots allt ändå blir problem med en hackning eller intrång så är det bra att ha backup och en återställningspunkt. Då kan du backa bandet, ställa tillbaka hemsidan till en punkt då den inte var hackad, se över alla lösenord och uppdatera allt samt ta bort eventuella tillägg/plugin som har råkat ut för intrånget. Detta är ibland tidskrävande då vissa typer av angrepp har lagt till kod på flera ställen i dina filer på hemsidan och kräver då manuella ingrepp. Inte alltid men det händer att även de bästa scanningsprogrammen ibland missar nya typer av skadlig kod.

 

Ett par snabba frågor och svar om IT-säkerhet

Vad gör malware virus på datorn?

Svar: Malware är en bit skadlig kod som kopierar sig själv på datorn och hakar på andra program. Det kan skada datorn, ta bort filer och data samt ibland låsa filer.

Hur får man in malware/virus på datorn?

Svar: Genom att gå in på hemsidor som inte är säkra samt håller på med skumma/kriminella saker. Kan köra script som är till för att skada din dator. Det kan även vara att man klickar på länkar i mejl, tar emot filer i e-posten och öppnar dessa. Klicka aldrig på länkar som du inte vet vart de går.

Hur skyddar man sig själv och datorn från malware & virus?

Svar: Genom att installera anti virus och malware program som scannar av datorn då och då (genom ett schema). Samt att man är försiktig när man klicka på saker i mejl och på nätet.

Var ifrån kommer dessa it-attacker på hemsidor?

Svar: Många attacker kommer från länder i öst och Asien. De som utför dessa attacker är människor som är bedragare, utpressare och kriminella. Vissa attacker är riktade mot just företagare och andra mot samhället som helhet.

Vilka anti-virusprogram är bäst?

Svar: Alla experter skulle nog säga olika här men jag personligen tycker följande är: 1. Avast Antivirus 2. Bitdefender Antivirus 3. Norton.

Vad är bästa kombinationen av skyddsprogram för datorn?

Svar: Avast Antivirus på datorn ihop med Malware Bytes samt en aktiv brandvägg i routerna där du uppdaterar Windows och Mac OS ofta.

Om min dator redan är infekterad, hur löser jag det?

Svar: Går det att installera programmen ovan så bör de lösa det efter en scanning och rensning av hoten. Om du har problem att installera kan du alltid kontakta IT företag som jobbar med detta.

 

Slutsats för säkerhet internet och datorn

Det går inte att skydda sig mot allt tyvärr och det kommer konstant nya säkerhetshål i alla program, sajter och strukturer men vi jobbar aktivt och förebyggande mot dessa. Genom att uppdatera hela tiden, ha skyddsprogram som antivirus och malwareskydd samt använda svåra lösenord som vi endast använder till just den specifika saken ger oss ett försprång. Kom ihåg att skillnaden mellan en lösenord på 6 karaktärer mot 10 är enorm! Den ena kan knäckas på minuter mot den andra som kan ta år så använd säkra och bra lösenord.

Lycka till med säkerheten och skulle företaget ditt behöva hjälp med säkerheten på hemsidan, datorn eller servern. Hör av dig till oss på EMS Design Webbyrå så berättar vi mer.

Postad i kategori: , ,

Lämna en kommentar

15 + sexton =