Konvertering – även inom SEO
Många E-handlare har extremt bra koll på sin konvertering. I alla fall när det kommer till konvertering av besökare till kunder. Med det menas hur många procent av de som besöker hemsidan som faktiskt genomför ett köp eller en annan handling som är önskvärd från företaget. Orsaken att konverteringen är så viktig att följa är att det kan skapa så extremt många fler avslut. Det är många medvetna om och testar med olika grafiska element, färger och erbjudanden.
Däremot är det allt för många som inte har lika stort fokus på konverteringen på sin SEO. Något som gör att man går miste om stor trafik till sin hemsida. Felet är inte sällan att fokuset är för enkelspårigt. SEO ses av många enbart som något att använda sig av för att få en webbplats mer synlig hos Google. Därmed ligger stort fokus på vad Google vill ha. Men mycket ofta bör man även fokusera på användaren och det är där som konverteringen kommer in. Genom att ha en klickvänlig (konverteringsvänlig) title och description kan betydligt fler klick fångas.
Möt besökarens behov
En allt för vanlig title är ”Raggsockor – Strumpexperten.se”. Det är sant att sidan erbjuder raggsockor och man har även sökordet i title. Så mot Google är allt lugnt. Men för att locka till klick krävs mer. Vilka behov har de som söker efter raggsockor? Ska det vara billiga raggsockor? Varma raggsockor? Är det produkter där priset är avgörande är ordet billig och fri frakt något som för ögonen till sig. Är det istället mode kan istället modetrender lyftas upp eller ”köp det allra senaste…”
Företagsnamn?
Här finns något delade åsikter. Textbolaget Tornfalken skriver i ett inlägg:
”Undvik att använda företagets namn i titeln. Börja åtminstone inte med det.”
De menar att det viktigaste ordet bör vara först i title eftersom det då skulle värderas högre hos Google. Att ha företagsnamnet först skulle i så fall vara onödigt då de flesta redan rankar högt på sitt eget namn. Dessutom menar de att användaren först och främst vill se vad som säljs – inte vem som säljer.
Företaget Topdog.nu verkar däremot vara av en något annan åsikt. I ett blogginlägg skriver de ”om du är ett företag som är allmänt känt, ska du vara tydlig med ditt varumärke och därmed öka din CTR i Google”
Kanske har de bägge två rätt men att det till viss del handlar om företagets storlek och styrka i sitt brand.
Snabbt och enkelt
Att handla online ska vara extremt enkelt och gå extremt snabbt. Det är inte något som efterfrågas av kunden – utan något som krävs. Att kunna leverera nästa dag eller till och med inom någon timme är självklara säljargument och därmed något som även kan lyftas upp i title på de produkter där detta kan lovas.
Utnyttja Adwords
På ett sätt kan Adwords och en webbplats title ha samma funktion och genom att utnyttja Adwords kan man även få tips på hur en titel kan utformas för att få bäst konvertering. Fördelen med Adwords är att det finns statistik på allt. Det går även att ändra och testa utan att man tar någon större risk. Genom att prova sig fram med olika korta budskap går det att se vilka annonser som ger bäst resultat. Detta både i hur många som klickar på dem men även hur många av dessa som sedan skapar en betalande kund. Kanske är det exempelvis bättre att ha ”Billiga barnstrumpor” som ord i Adwords än bara ”Strumpor”. Det företag som får bättre resultat med ”Billiga Strumpor” kan därmed även applicera samma ord i title på en av deras kategorisidor för barnstrumpor.
EXEMPEL
Det är inte helt lätt att välja kaffemaskin. Utbudet är stort och prisläget lika så. Kaffegrossisten väljer därför att lyfta fram guiden redan i title. Känslan blir att de ”hjälper kunden” att hitta rätt. I description har de med att det har ett mycket stort utbud och snabb leverans. Andra företag har som säljer kaffemaskiner har valt att ha ”billiga” i title. Rätt eller fel? Mycket beror det på vilken målgrupp man vänder sig till. Kaffegrossisten säljer knappast till privatpersoner som vill ha en liten maskin för någon hundralapp. Det är inte priset som är primärt – utan kvalitén.
Se över din titlar-dina besökare gör det.
(Detta är ett gästinlägg av Johan Hummelgård som till vardags driver skribentföretaget Skribentus.se)