Är din nya hemsida långsam så att du tappar kunder
Har du köpt eller skapat en ny hemsida som känns långsam och seg? Det kan vara så att du inte har de rätta tilläggen som optimerar din hemsida för webben. Nedanför kommer vi gå igenom de vanligaste problemen som man stöter på som webbdesigner.
Vi får varje månad frågor om hemsidor som är långsamma och sega och hur man kan åtgärda detta på ett bra sätt. Vi kommer ta upp i detta inlägg hur du optimerar din hemsida i WordPress. Detta gäller nog för de flesta CMS-systemen (innehållssystemen) då de är lika på dessa punkter.
De första du vill att du hemsida har är ett det ligger på ett modernt webbhotell som stödjer en hög version av PHP, gärna 7.0 eller 7.1 vilket är de nyaste. Stödjer webbhotellet dessa versioner är det en indikation på att de håller sig uppdaterade.
Det andra är att du vill ha webbhotellet stödjer https (SSL kryptering). Detta är något som gör att all information krypteras på den hemsida och detta är något som nu 2017 kommer ta större plats på internet.
Som tredje punkt vill du ha ett cache tillägg eller plugin som det heter. Det är ett litet program som gör att sidorna laddar snabbare då de sparas i webbläsaren.
Punkt nummer fyra är att minimera antalet serveranrop. Detta kan låta konstigt men om jag t.ex. vill ha en speciell font/typografi på min hemsida så hämtar jag den från Google. Detta blir då ett externt serveranrop. Att hålla nere dessa till ett minimalt antar brukar optimera hemsidan extremt mycket. Det kan mycket möjligt vara en av anledningarna för en långsam hemsida.
Den femte och sista punkten vi går igenom idag är optimering av bilder och annan typ av media. Optimerar du all din media så kommer du i slutändan spara många megabyte eller ibland hundratals och mer när det gäller större hemsidor. Ska du bara göra en optimering av dessa fem punkter så tycker jag att du ska fokuserar på att minska ner dina bilder. Det ger helt enkelt mest.
Förbättra en långsam hemsida med WordPress Cache
Vilket program eller plugin ska man då använda?
Det finns hundratals olika och de absolut vanligaste som fungerar är WP Total Cache, Fastest Cache och Litespeed Cache. Den sista ska du välja om du har en server som bygger på just litespeed tekniken. Annars kan du med gott samvete använda Total Cache då den fungerar ypperligt.
Dessa tillägg fungerar nästan direkt ur kartongen så att säga men med lite finess och ett par minuter kan man optimera hela hemsidan så ta ca 10 min och gå igenom inställningarna. De finns alltid ett litet frågetecken bredvid de flesta inställningar som förklarar vad just den inställningen gör. Är du inte helt säker så finns det nästan alltid en Youtube-video som förklarar tillägget på ett bra sätt.
Gratisprogram för att testa hur snabb din hemsida är
Så hur testar jag min hemsida sen när jag gjort alla dessa förbättringar?
De vanligaste är ett snabbhetstest som heter Pingdom Website Speed Test. Där ser du även vilka filer som tar längre tid än andra i det s.k.a vattenfallet. Genom att testa med detta verktyg kan du enkelt se vad som bör förbättras på din hemsida.
Ett annat test är GTmetrix. Den hemsidan kontrollerar de mesta och där kan du även välja webbläsaren som ska göra testet som t.ex. Chrome eller Firefox.
Det tredje testet som man kan köra på sin hemsida är Googles PageSpeed Insights. Ett bra test för att kolla hur anropen ser ut och vad som du kan optimera. Där får du även ett s.k.a Google Score som du kan försöka att förbättra. Vilket i sin tur kan leda till en bättre position i framtiden för din hemsida.
I slutändan vill alla ha en snabb hemsida. Din kunder uppskattar det och kommer återvända för att handla samt att du själv kan vara stolt över din företagshemsida. behöver du hjälp med något av ovanstående så kan vi på EMS Design Webbyrå hjälpa dig. Slå oss en signal (070-5630667) eller skicka ett meddelande via e-post så kan vi berätta mer om hur vi kan optimera din hemsida.