Optimera bilder för internet och hemsidor

Optimera och förminska bilder för hemsidor

Alla dina bilder som du tar med din digitalkamera eller mobiltelefon blir ganska stora. Ibland flera megabyte. Vi kommer gå igenom varför och hur du kan göra för att förminska dem utan att tappa kvalité.

Först och främst så när du tar en bild med din kamera och lägger över den på din dator kan det ibland bli lite olika format. De absolut vanligaste formatet är JPG/JPEG (Joint Photographic Experts Group). Detta format är i sig det bästa för internet och hemsidor men inte utan lite optimering. Du har även andra format som t.ex. PNG där du kan ha transparenta bakgrunder t.ex. för en logotyp eller en bild på person.

Erik håller i en datorHär på höger sida kan du se ett exempel på hur PNG (Portable Network Graphics) kan användas för att skapa en bakgrund till en person där platsen är någon helt annan. PNG formatet är bra då filerna är relativt små men när det kommer till stora bakgrundsbilder eller annat så blir de stora i megabyte p.g.a att de inte komprimeras.

Bilden till höger är i PNG format ca 237 kilobyte (kb). Samma bild fast i JPG skulle ligga på 45 kb utan att tappa någon kvalité alls!

JPG bilder kan komprimeras till nästa hur små som helst men vi på EMS Design Webbyrå brukar rekommendera en ca inställning i Photoshop på 50-65 i kvalité beroende på vad du ska ha bilden till. Du kan läsa mer om just JPEG formatet hos wikipedia!

Fokus är att inte ha för många stora bilder på en och samma undersida på din hemsida. Låter det krångligt? Anledningen till detta är för att laddningstiden på just den undersidan kan komma att bli stor vilket påverkar dina besökare som väljer en annan hemsida att navigera till.

Genom att fokusera på den bilden du vill ha i bäst kvalité i toppen på din hemsida och sen lägga bilder som är mer optimerade längre ner så sparar du mycket plats och laddningstid.

Optimera bilder för internet

Så hur optimerar man bilder för internet då? Vi på EMS Design använder oss av program som Photoshop men alla har inte tillgång dessa program som ibland kostar tusentals kronor. Då finns det bra gratistjänster på webben där man kan uppgradera sig till en betalversion om man göra det ofta men i 99 fall av 100 så finns det en lite mindre gratisversion.

Spara bilden för optimerad webb

Spara för webb i Photoshop

Den som vi brukar använda ibland heter Kraken och fungerar väldigt enkelt. Du följer denna länk till Krakens Webinterface och drar in bilderna med musen och släpper dem i området. Det tar ett litet tag och sen kan du enkelt ladda ner dem en och en eller en stor zip fil. Ett riktigt bra och snabbt sätt att optimera bilder!

Så nästa gång du tänker ladda upp en bild på din hemsida. Optimera den innan och sidan kommer att laddas snabbt utan att du tappar något form av kvalité. Lycka till med din bildredigering och kom ihåg att du alltid kan kontakta oss på EMS Design Webbyrå om du behöver hjälp med redigering av bilder eller annan grafik.

 

 

Postad i kategori:

Lämna en kommentar

18 + 16 =