Optimering av hemsidan för Google

Optimera för hastighet är de bästa du kan göra!

Om du som webbplatsägare vill komma högre upp i Googles sökmotor så är de bästa du kan göra att optimera din hemsida för hastigheten. Dvs att den blir så snabb som möjligt när det kommer till att ladda fram hemsidan i en webbläsare på datorn, plattan eller mobilen.

Det finns flera sätt att göra detta men de bästa är att optimera bilder, javascript, html och css-filer samt installera cache tillägg som servern kör. Gärna ett anpassat cache-tillägg som lirar med din server då alla servrar är olika.

Nedanför ser du en bild som visar en optimering vi på EMS Design Webbyrå utförde åt en kund. Dvs innan optimering där hemsidan var klar och låg uppe på internet och sen efter vi vara klara med optimeringen. Testet visar skillnaden och den är enorm!

Så vad kan jag optimera på min hemsida?

Mycket kan du göra själv med vissa tillägg med de enklaste är att optimera dina bilder. Det gör väldigt mycket!

En vanlig bild från en digitalkamera eller mobil kan vara flera megabyte i storlek. En optimerad bild kan vara under 1 megabyte beroende på storlek. De bästa optimerarna kan göra så att bilden ligger på mellan 50 till 200 kb beroende på storlek utan att tappa kvalité i form av pixelkvalité.

Så optimera dina bilder så kommer du långt.

Nästa steg är att optimera scripts, css och html filer. Det är lite mer avancerat och inget jag kommer gå in på djupet här men de finns flera tillägg för detta till WordPress som förenklar det för de som inte kan göra detta manuellt.

Kan jag ställa in nått på servern som optimerar min hastighet?

Ja det kan du. Ett enkelt sätt är att uppgradera din PHP version till den nyaste och mest stabila versionen samt utöka minne för PHP allokering. Oftast kan de vara lite snålt inställt. Så om du kör php 8.0 eller 8.1 samt öknar minne från 128 mb till 256 eller 512 brukar de bli lite bättre. Dessa inställningar kan du se på ditt webbhotell och kontrollpanel. De gäller att optimera på alla olika nivåer (både på sajten och servern).

Installera ett cache-tillägg ger snabbare laddning

Om du installerar ett cache tillägg till ditt cms-system som t.ex. WordPress så brukar de snabba upp hemsidans laddningstid en del. T.ex. kan tillägget optimera css, html och scriptfiler. Dock är de viktigt att ställa in dessa korrekt för de kan orsaka problem i vissa fall. Du har tillägg som exempel: WP Fastest Cache, WP Super Cache eller Litespeed cache tillägg. Alla är bra och passar olika typer av konfigurationer.

 

TinyPNG – Tjänst för optimera bilder online

Vad är de bästa jag kan göra för optimera hastigheten på min hemsida?

De absolut bästa du kan göra är att optimera dina bilder. Nummer 1 i alla lägen är oftast att man har för stora bilder vilket segar ned hemsidan. Om du optimerar till jpg eller WebP samt storleken i antalet pixlar på bredd och höjd så kommer de ge dig en mycket bättre hastighet. Enkelt att göra då de finns många online optimerare för bilder. Exempel på detta är TinyPNG som är en riktigt bra onlinetjänst för optimera dina bilder.

Gör du det så har du gjort en stor del. Gör du allt ovan så kommer du se en enorm skillnad i hastighet på laddningstiden på din webbplats och i många fall flera sekunder.

Lycka till med din optimering och har du som läsare frågor, kommentera eller mejla oss då vi gärna svarar på frågor angående optimering av hemsidor.

Lämna en kommentar

3 × två =