Skapa din hemsida för företag med typografi

Vad är typografi och hur kan jag använda det på min hemsida?

När vi tänker på typografi tror jag de flesta tänker på bokstäver och hur det hänger ihop med en text. Typografi kan just hjälp en webbplats genom att förmedla ett budskap i form av design. Dvs att du använder bokstäver och text på ett optimalt sätt som gör att hemsidan inte bara ser bättre ut, utan även ger besökarna värde i form av korrekt och innehållsrik information. Majoriteten av all design som görs idag på webbplatser innehåller typografi då det är en stor del av vad ordet design innebär.

Hur ska jag då använda det på min hemsida för företag? Är det svårt? – Inte alls. Det är relativt enkelt om man vet vad man ska leta efter.

För att du ska nå en optimal design med typografi bör du ta dig en funderare vilka titlar som du vill fokusera på. Dvs , vilka av dina h-taggar (titlar) vill du ska synas mest. Efter du kommit fram till vilka du gillar mest optimerar du dessa i en rad, dvs först h1 och sen h2 etc. Använd gärna CSS3 (kodspråk) för att snygga till dessa titlar så att de matchar med din övriga design av hemsidan.

Utnyttja vertikalt och horisontalt område när du skriver. Dvs lämna inte för mycket vitt på båda sidorna utan använda området så mycket som möjligt inom ramarna för designen och stilen.

Varför är olika fonter bra för en hemsida till ett företag!

Normalt brukar man hålla sig till ca 2-3 fonter per hemsida. Som webbdesigner och webbutvecklare brukar jag följa dessa regler men det finns undantag. Dvs om du har en specifik del av webbplatsen som riktar sig mot en speciell målgrupp kan det vara bra att designa den delen av webbplatsen mot just den målgruppen eller åldersgrupp. Exempel på detta är en hemsida eller webbshop som inriktar sig mot barn eller låg åldersgrupp. Där har du roliga fonter, runda och mjuka, mycket färger och bilder med barn som leker med leksaker. Det är så man måste jobba med fonter och typografi, dvs använda sig av riktad design.

Vilka olika fonter finns det inom webbdesign

Google har ett enormt bibliotek med fonter där man enkelt kan skriva en mening man vill ha på sin hemsida eller webbplats så ser man hur det ser ut direkt på Googles sida. Följ denna länk om du vill testa detta själv och se hur det fungerar med Googles alla olika fonter och typsnitt.

Vi på EMS Design Webbyrå kör väldigt mycket med Open Sans och Lato som fonter men även Droid Sans eller Serif är något som faller oss i smaken. Allt beror på vilken typ av bransch och företag som du jobbar åt då vi även har använt fonter och typsnitt med rundade kanter och text för att skapa en känsla mot en specifik åldersgrupp.

Gå igenom dessa och välj en font som passar dina besökare och produkter eller tjänster som du säljer. Ta inte bara en font som du personligen tycker är snygg, fokus måste ligga på besökaren när du designar en företagshemsida för optimalt resultat.

Kodning av hemsida

Behöver jag verkligen anlita en webbyrå?

Svaret är inte så himla lätt som du tror. I de flesta fall när man driver ett företag är det bra att anlita en webbyrå då du får med garantier och en service anda som andra typer av vägar inte har (Frilansare, ”kinahemsidor”, gratistjänster, vänner som designar mm). Behöver du endast en blogg finns det hundratusentals olika alternativ som är lätta och billiga vilket passar privatpersoner väldigt bra. Är du däremot en publik figur, kändis, politiker eller annat så borde du satsa på din webbplats och då anlita en webbyrå som du haft ett möte eller givande samtal med. Vi på EMS Design tar t.ex. möten ute på plats och kan alltid avvara tid till att förklara hur vi jobbar och vad du som företagskund ska fokusera på när det gäller din webbplats.

Eftersom marknaden idag är relativt mättad när det kommer till personer som vill och kan jobba med webbdesign så finns det väldigt mycket att välja på.

Ta dig en funderare på vad du som företag söker, behöver och har som mål. När du har dessa punkter klara kan du börja leta efter en webbyrå som passar just dig och ditt företag.

Lämna en kommentar

4 × 3 =