De senaste året har bedrägerier, scam och spammejl ökat dramatiskt. Vi får själva massor av dessa olika scammejl till oss varje dag där våra filter och antispam program jobbar på hårt. Nedanför tänkte jag gå igenom de 5 vanligaste bedrägerierna man stöter på där ute så ni enkelt kan identifiera dessa och undvika att bli lurade på nätet.
Phishing via e-post
Bedragare skickar falska epostmeddelanden till dig där de gärna vill att du ska klicka på länkar, ladda hem program eller ge ut information. Dessa mejl försöker se ut att komma från legitima företag eller organisationer så att du ska gå på dessa. Men kolla efter mejladressen, stavfel, meningsbyggnadsfel och just länkar. De flesta företag skulle aldrig be dig lämna ut information eller få dig att klicka på någon länk.
Nedanför ser ni lite olika typer av dessa mejl som kommer från scammers. Titta alltid på mejladressen först och sen på innehållet. Klicka på bilden för att förstora den i en egen flik i webbläsaren.
De finns många fler phishing scam mejl då dessa ovan endast är ett antal prov. De viktigaste är att aldrig klicka på något eller ladda hem något. Ta bort dessa och radera dem från din papperskorg eller flytta dem till skräppostmappen i ditt mejlprogram.
Fake tech support
Ibland ringer de upp bedragare på telefonen och låtsas vara personal från stora företag som ska hjälpa dig med diverse saker eller att nått har hänt så du måste då ha deras hjälp. Lyssna aldrig på dessa utan lägg på luren direkt.
De kommer via telefonsamtal, popup rutor på internet eller e-post.
Dessa bedragare vill ta tillgång, via fjärrstyrning till din dator för att sen låsa den eller stjäla lösenord och annat. De kan utge sig för att vara från företag som Microsoft, Google, Skatteverket, Banker, BankID, Swish eller andra stora företag.
Bedrägerier via brev och posten
Vissa bedrägerier kommer via posten och i brevform. De utger sig för att vara t.ex. din webbleverantör eller annat för din hemsida och läser man den finstilta texten så står det att de är ett ”erbjudanden” som du sen blir låst inom. Så kontrollera så dessa brev alltid stämmer överens med din leverantör. Ibland kan de skilja så lite som någon bokstav eller två i namnet (exempel på Loopia och Lopi).
Exempel på detta bedrägeri ser du nedan:
Klicka du på den avlånga bilden kan du läsa texten i mitten där det står ”Observera att detta är ett erbjudande och inget betalningskrav”.
Dvs de vill att du ska tro att de kommer från din leverantör så du betalar detta och sen när du kommer på de senare är de svårt att säga upp och bli av med då kontakten med dem alltid är svår och obefintlig.
Det ser korrekt, professionellt ut etc men är en av de vanligaste bedrägerierna mot företagare i Sverige.
Ett bra ställe att kontrollera företag är Svartalistan (Varningslistan för Svensk Handel).
Investeringsbedrägerier
Denna scam kan du ibland se hos Google nyheterna på din telefon mm där kändisar används för att marknadsföra en helt nytt tjänst där du kan tjäna massor med pengar snabbt (i sektionen för sponsrade inlägg och marknadsföring i mellan nyheterna). Exempel på detta är olika bitcoin tjänster som marknadsförs med Elon Musk vilket inte stämmer. Men även svenska kändisar har förekommit.
Låter de för bra för vara sant så är de nog det.
Det finns inga genvägar till att tjäna pengar snabbt så lämna inte ut pengar eller information på sajter som verkar lite skumma.
Använd bra investeringshemsidor som Avanza eller Nordnet om du vill köpa aktier, fonder eller annat.
Identitetsstöld
Bedragare använder stulna eller fabricerade personuppgifter för att öppna bankkonton, ansöka om kreditkort, ta ut lån eller göra andra finansiella transaktioner i offrets namn på e-handelshemsidor, vilket kan leda till ekonomisk skada och personliga problem för den utsatta.
Du kan skydda dig mot detta genom att tvinga t.ex. Klarna via appen att använda mobilt BankID samt även på banken genom att sätta på eller av för internetköp. Samt att du kan även sätta gränser på dina kredit/debitkort. T.ex. företagskortet kan ha en gräns på 10 000 kr per månad så går de inte att köpa för mer än de.
Kan vara bra att känna till ifall nått händer så har man i alla fall säkrat majoriteten av de ekonomiska medlen.
Romansbedrägerier
Till denna del hör olika typer romansbedrägerier på dejtingsajter. Tänkte att jag tar med de också i denna artikel även om detta inte är riktat specifik mot företag kan de användas mot specifika personer inom just större företagspositioner.
Det är falska profiler på dejtingsajter, sociala medier och online-datingplattformar där fokus är att skapa en romantisk relation med offret och sen ber man om pengar när man hamnat i nöd eller andra situationer.
Slutsats om bedrägerier på internet
I grund och botten så gäller de att aldrig klicka på länkar du inte vet vad det är. Kontrollera var ifrån eposten kommer, stavfel, meningsbyggnad etc. Oftast kan man se massor med fel i dessa mejl.
När något är för bra för vara sant så är de i majoriteten av fall alltid så.
Får du ett samtal från en person du inte vet vem de är och de låter skumt. Lägg på luren direkt. Bedragare kan utge sig för vara poliser, skatteverket, Microsoft, BankID, olika banker och mycket mer.
Ett litet tillägg från mig personligen är om du har en dator eller mobiltelefon, se till att installera Avast Antivirus eller MalwareBytes. Dessa program tar hand om väldigt mycket och är ett bra skydd till din dator och mobil.
Hoppas detta var informativt och va säker ute på internet.