Så hur mycket kostar en hemsida?
Priser på hemsidor kan variera ganska mycket. Att köpa en hemsida är inte så enkelt som vissa tror. Man brukar säga att du får det du betalar för och detta stämmer även inom webbdesign.
Det finns väldigt olika priser på en hemsida. Allt från ett par tusenlappar till över hundratusen beroende på storleken och funktioner.
I grund och botten är det arbetstimmar som läggs ner som kostar. Kunskap är inte billigt och vissa fält kräver mer än andra vilket gör att om du ska köpa en hemsida med avancerade funktioner kommer den alltid kosta mer än den utan. Vi kommer i detta inlägg gå igenom de vanligaste frågor och svar angående just kostnaden och pris för en hemsida.
8 riktigt bra tips för att köpa en hemsida
Så finns det något man kan göra för att förbättra sin situation och pris innan man köper in en hemsida? Absolut! Här kommer ett par tips som är bra inför ett sådant köp.
- Sätt upp en budget. Var realist och snåla in i onödan. Tänk på att kvalité kostar.
- Köp en domänadress som du gillar och tycker passar till ditt företag.
- Kolla upp vilka webbhotell som fått bra omdömen och köp domänen där (ingår ofta ett antal GB plats för hemsidan).
- Se till så att webbhotellet har servrar i Sverige och Norden (snabba servrar är ett måste).
- Skriv ner vilket mål din hemsida har och vad du vill få ut av den.
- Ta bilder på dina produkter, personal eller kontor så dessa är redo inför ditt köp.
- Undersök vilket innehållssystem som passar ditt företag (WordPress, Joomla eller Drupal mm).
- Skriv ner text som du vill ha på din hemsida med rubriker och stressa inte. Ta den tid som du behöver.
Varför skiljer sig priset på en hemsida?
Priserna skiljer sig oftast från webbyrå till webbyrå. Det är många olika delar som spelar roll inför en prissättning av en hemsida. Om du känner till hur prissättningen fungerar kommer det hjälpa dig att hitta rätt och välja en byrå eller webbutvecklare som passar just ditt företag.
Nedanför följer ett bra punkter som kan påverka priset för en hemsida.
Olika antal undersidor
På varje hemsida så har du ett antal undersidor som t.ex. tjänster, om oss, kontakta oss etc. Antalet undersidor påverkar priset och har du möjlighet att bygga dessa själv och endast få hjälp med grund-designen kommer det göra det billigare.
Helt unik mall eller inte
Vill du och ditt företag använda dig av en färdig mall så blir det snabbt mycket billigare. Det finns hundratusentals olika mallar till system som WordPress, Joomla och Drupal. Men vill du ha en helt unik design som skapats just för ditt företag så kommer de ta längre tid och kosta mer.
Speciella tillägg och funktioner
De flesta webbutvecklare och webbyråer erbjuder att skapa speciella funktioner för en hemsida. Det kan vara allt från ett bildspel, bildgalleri eller portfolio till ett fulländat bokningssystem. De bästa sättet att ta sig en funderare innan och sen fråga sin webbyrå om de kan tillhandahålla en sådan funktion. Att skapa ett tillägg från grunden kostar ganska mycket med ibland finns det redan liknande tillägg och funktioner som kan användas till en låg kostnad.
Ingår sökmotoroptimering eller kostar det extra?
Om sökmotoroptimering ingår, hur mycket och vad är det mer exakt som utförs. Analyseras texter och vissa avsnitt som därefter skrivs efter vissa nyckelord går det åt mer tid och kostar mer än om du t.ex. skulle ha skrivit texten själv. Ibland kan det faktiskt vara bra att anlita en SEO-expert som skriver vissa avsnitt då detta kan generera ett bra resultat på Google.
Resultat från Google vid en sökning visar relevant innehåll.
Bilder från en fotograf eller bildarkiv
Har du redan de bilder som ska användas på hemsidan så dras kostnaden ner. Att köpa in bilder från ett bildarkiv behöver inte kosta skjortan utan man kan komma undan rätt billigt med ett par hundralappar per bild i många fall. Att anlita en fotograf ger oftast väldigt bra bilder men kostar desto mer.
Huvudsaken är att du har en sorts äkthet på dina bilder. Blanda gärna riktiga bilder från din verksamhet med köpta från ett bildarkiv.
Samma sak som gäller bilder gäller även för texter. Har du de klart sen innan blir priset lite lägre än om du behöver någon som ska lägga många arbetstimmar på att skriva riktigt bra innehåll.
Mobilanpassning – Kostar det mer?
Google gick för en tid sen ut med att mobilanpassning är något som alla bör ha på sin hemsida. Detta för att framhäva de företag som gör om sina hemsidor för mobiler och surfplattor. Då surfandet på internet genom mobila plattformar har ökat explosionsartat är det nuförtiden en självklarhet att man måste ha en mobilanpassad hemsida. Ingår det inte i ert paket för hemsidan så titta efter en annan leverantör.
SSL certifikat – högre säkerhet
Ingår det SSL certifikat i paketet? Finns det möjlighet till att uppgradera i framtiden? Detta är några av de frågor som du bör ställa dig. De flesta webbhotell har de som extra tjänster eller så ingår det direkt i alla paket och konton. Vi på EMS Design tycker att det är en så låg kostnad (oftast några hundralappar) vilket gör att det är ett måste. Högre säkerhet för kunder och besökare är alltid ett plus. Du kan läsa mer om just SSL certifikat i ett annat inlägg vi gjort här på bloggen.
Bra och billiga webbhotell för företag
Så vilket webbhotell ska du ha inför ditt köp av hemsida? Det som man måste tänka på är hastighet och vilka typer av system som de stödjer. Har du en svensk hemsida med en .se domän så vill du ha hemsidan i Sverige. Har du en internationell hemsida passar nog en .com adress bättre och den kanske bör ligga i England. Vi har skrivit ett större inlägg om just marknadens 5 bästa webbhotell 2017. Läs mer om webbhotell och vilka vi tycke om där.
Varför kostar webbhotell olika mycket?
Det som gör att olika webbhotell kostar olika mycket är server strukturen och vad som ingår i de olika paketen. Har du mycket trafik på din hemsida bör du ha ett konto som motsvarar detta vilket är lite dyrare. Har du en enkel sida för din byggfirma så räcker de oftast med ett litet och billigt konto.
Skillnaden är väldigt ofta de antal konton per server, hastighet, trafikmängd i data och vilken typ av support som ingår.
Att flytta en hemsida kan vara värt
Sitter du på en långsam hemsida idag kan det vara värt att flytta den till en bättre leverantör. Du kan själva testa hastigheten på din hemsida med verktyg som Pingdom och GTmetrix. Man kan inte påverka allt men första steget till en bra hemsida är att den laddas snabbt från servern.
Så hur mycket får jag för min budget?
Nedanför har vi klargjort lite vad olika typer av hemsidor kostar och vad du kan förvänta dig i de olika prisklasserna som vi presenterar. Kom ihåg att man väldigt ofta får det man betalar för vilket betyder att en dyrare hemsida har oftast fler funktioner och liknande. Men även saker som du som besökare inte ser direkt på skärmen som sökmotoroptimering, optimerade texter och annat som är osynligt för ett otränat öga.
Helt gratis upp till 2000 kr
- Mallar som är helt gratis, ofta med någon form av restriktioner och reklam.
- Väldigt simpla funktioner.
- Ingen riktig .se eller .com domän. Det blir en subdomän som t.ex. dittföretag.någonadress.se.
- Du måste göra allt arbete själv i form av text, bilder, undersidor, video och mycket mer.
- All sökmotoroptimering måste du göra helt själv.
- Ingen e-postadress som speglar din domän t.ex. namn.efternamn@dittföretaget.se.
- Ingen support eller hjälp.
6000-10 000 kr (månadskostnad för webbhotell & domän)
- En design via en utvald mall eller en skapad från grunden av vissa webbyråer.
- Allt material skapas och gås igenom av en webbdesigner så som text, bilder, video, undersidor mm.
- Webbhotell och domän ingår (www.dittföretag.se).
- Grundläggande sökmotoroptimering utförd av webbutvecklaren.
- Funktioner och tillägg (utvecklaren vet ofta vilka som passar bäst och fungerar felfritt).
- Möjlighet till få hjälp med https istället för http (högre säkerhet).
- Hjälp med e-postadresser och en helt egen adress som t.ex. namn.efternamn@mittföretag.se.
- Rekommendationer, tips och trix som optimerar ditt företag på internet.
- Fri support och hjälp via mejl och telefon.
15 000-30 000 kr
Nu börjar vi komma in på lite större och längre projekt där mycket av innehållet skapas tillsammans med webbyrån och texter och bilder utformas efter vad du som kund och företag behöver samt att annat material köps in från fotograf eller bildarkiv.
- Utvald och unik design som är för just ditt företag.
- Allt material specialdesignas och skapas av utvecklaren.
- Webbhotell och domän samt subdomäner ingår.
- Mer avancerad sökmotoroptimering brukar ingå med analyser.
- Funktioner och tillägg där även betaltillägg ingår i priset.
- Hjälp med server, e-post och allt annat som hör till hemsidan.
- Fri support via telefon eller e-post. Ibland även någon form av VIP-support.
30 000 kr och uppåt
Här hittar du de större hemsidorna som har många unika element och design-möjligheter. I denna prisklass skapas de mesta med fokus på just företaget och branschen. Se listan nedanför.
- Helt unik design skapad för företaget med fokus på branschen och målgruppen.
- Alla undersidor skapas av webbdesigners med en länk-karta som grund där fokus läggs på att skapa korrekt struktur.
- Alla element som text, bilder och video gås igenom av utvecklaren samt optimeras på bästa möjliga sätt.
- Helt valfri domän och antal e-postkonton.
- Avancerade funktioner och tillägg som t.ex. boknings-system eller liknande.
- Sökmotoroptimering på hög nivå med analyser av konkurrenter innan start.
- Fri support via e-post och telefon.
- Personligt möte innan start för genomgång av projekt.
1 miljon klassen och större
När det kommer till riktigt stora projekt pratar vi om helt unika system som skapats av många webbutvecklare i flera lag. Dessa hemsidor som t.ex. Hemnet, Sweclockers och giganter som Facebook kostar bokstavligen skjortan. Självklart har alla stora planer för sin hemsida men här måste man vara realist och inse att dessa hemsidor kostar inte bara i utveckling utan måste konstant uppdateras och hållas igång på en helt annan nivå. Vi pratar hundratals till tusentalsanställda med löner och förmåner utöver serverstrukturen.
Har du dock en super idé så ska du absolut försöka att förverkliga den. Skriv ihop en väldigt detaljerad specifikation med funktioner, design och annat och ta fram ett sekretessavtal där tystnadsplikt ingår. Sen kontaktar du ett par webbyråer och innan de får ta del av projektet får de skriva på avtalet. Man ska alltid försöka förverkliga sin dröm!
Facebook är en av världens största hemsidor och sociala forum. Att skapa en sådan hemsida kräver enorma resurser och expertis.
Hur kan jag hitta en bra webbyrå (med en låg budget)
Oavsett om du Googlar eller använder dig av tjänster som Offerta så kommer du få fram ett par webbyråer som förslag. För att hitta en som passar din budget bör du ha en projektplan redo. Skriv ner de som du vill ha på din hemsida med funktioner, undersidor, designförslag och annat som är relevant för ditt projekt.
Du kommer då få flera olika förslag i flera prisklasser. Hör av dig till dem som du tycker verkar intressant och fråga gärna hur de tänkt genomföra ditt projekt och vad som ingår. Får du en bra kontakt till ett lagom pris är det definitivt en väg att gå. Tänk på att om förslaget är för billigt och det känns för bra för att vara sant så stämmer nog det.
Har du en låg budget så framhäv det och att ni är nystartade. Ta även med att ni vill ha möjligheten till att uppgradera hemsidan i framtiden.
Slutsats – Vad ska jag välja?
En hemsida till ett företag kan kosta från ett par tusenlappar till flera miljoner. Allt beror på vilken typ av design, funktioner och arbete som krävs för att skapa hemsidan. Ta reda på vilka funktioner du behöver och skriv ner dem i din projektplan. Där tar du även med budget och typ av design som du gillar.
Ta reda på vad som ingår som t.ex. webbhotell, domän och support. Några webbhotell erbjuder väldigt ofta billiga lösningar. Dock kan du förlora laddningstider och andra funktioner i utbyte mot priset.
Som jag sa tidigare så kostar kvalité alltid lite mer men gör upp för det i längden. Så är du ute efter att köpa en hemsida till ditt företag som håller bör du landa någonstans mellan 6000-80 000 kr beroende på vad som ingår. De flesta hemsidor som vi på EMS Design producerar ligger omkring 10 000-35 000 kr.
Behöver du hjälp med att köpa en hemsida eller har du frågor om detta inlägg kan du alltid kontakta oss på EMS Design. Vi ger gärna helt kostnadsfria råd och tips som förbättrar din hemsida för framtiden.
Vad tycker du om detta inlägg? Var det intressant? Skriv gärna ner dina kommentarer nedanför.
Ganska intressant men lite för många stavfel för att kännas högkvalitativt.
Tack för din feedback. Hela inlägget är tänkt att ge en bättre bild av de olika prisklasserna när det kommer till att köpa en hemsida. Jag hoppas att de gav dig en bättre bild. 😉