Vad kostar en webbutvecklare

Hur mycket kostar en webbutvecklare?

En kodare eller webbutvecklare kostar från ca 600 kr och uppåt för en juniorutvecklare. Senior ligger på ca 800 kr till en tusenlapp i kostnad och kan avsevärt mer om just strukturen på koden, sökmotoroptimering samt vilka system och tillägg som fungerar bäst. Så de är erfarenheten som bestämmer vilken kostnad som du som kund får betala.

Sen beror det även på vilket projekt, då det kan skilja i val av kodspråk eller om man måste ta in en expert inom något specifikt.

Totalt så ligger det ca mellan 600-1500 kr beroende på val av webbutvecklare.

 

Ska jag välja rörligt eller fast pris?

När de kommer till att välja rörligt eller fast pris på en hemsida eller webbprojekt så brukar vi på EMS Design Webbyrå rekommendera att man kör fast pris på grunden och allt som har med hemsidan att göra och räknar på detta. Sen köra rörligt på allt som tillkommer som extra, eller oförutsedda problem och annat. Då detta går inte att räkna till ett fast pris.

Ett exempel är detta: Hemsida – offert (ingår ett antal undersidor, text, bilder, tema, funktioner, kontaktformulär, sociala medier integration) 14 000 kr, tillkommer rörligt pris på 795 kr/tim för extra tillägg och problem som kan uppstå.

Sen är detta ett väldigt enkelt exempel då varje punkt (oftast i ett Excel dokument) har varje rad uppdelat vad som ingår i undersidor och funktioner mm.

 

Vad ingår i webbutvecklingen?

Allt beror på vilken webbyrå du har valt och vad de erbjuder dig som kund. Men normalt är att de ingår en hemsida (med eller utan webbhotell och domän), dvs ett konto på en server och till detta ett antal undersidor där du som kund kan lägga text, bilder, video eller annat media (webbutvecklaren lägger oftast till utsatt antal av undersidor och designar dessa med er text, bilder etc). Utöver detta brukar det ingå någon mejladress eller två samt kontaktformuläret och sociala medier ikoner på hemsidan.

Tillägg brukar vara t.ex. nyhetsbrevintegration, designad nyhetssektion, e-handel, betalningsportaler, eventtillägg, logotyp eller annan grafik till hemsidan.

 

Att beställa en hemsida

Det är väldigt enkelt. Oftast räcker det med att skicka in ett mejl där ni berättar vad ni vill ha till er webbplats och hemsida. Efter detta får man som kund fylla i ett beställningsformulär och godkänna kostnaden och sen startar projektet med att bygga er hemsida.

Viktigt är att specificera vad ni vill ha för funktioner på hemsidan, t.ex. kanske man tycker det är viktigt att prislistan ser ut på ett specifikt sätt eller att man vill ha en specialanpassad offertförfrågan (formulär) som behöver ses över lite extra av webbutvecklaren. Ta gärna lite extra tid och gå igenom eller skapa ett dokument (word) där ni radar upp vad vi vill ha med på hemsidan så kan vi på EMS Design eller de flesta webbyråer kunna skapa ett anpassad paket till just er. Det är väldigt vanligt.

 

Webbutveckling och design – Vad gör en webbdesigner?

Så vad gör en webbdesigner eller webbutvecklare. Det är lite olika faktiskt då en webbdesigner kan jobba i flera olika grafiska medium och skapa själva designen (t.ex. Photoshop eller andra grafikprogram) medans webbutvecklaren kanske kodar lite mer HTML, CSS, Javascript eller PHP. Dock brukar båda titlarna medföra att man kan göra lite av båda i de flesta fall. Så en webbdesigner kan oftast koda flera språk och designa grafik samt att en webbutvecklare kan göra samma sak.

Något som vi på EMS Design Webbyrå även fokuserar extremt mycket på är sökmotoroptimering (SEO) , url-strukturering, servern och backend inställningar för hemsidan samt säkerheten på webbplatsen och på kontot där den ligger. Då världen förändras hela tiden gäller de att optimera arbetssätten och lära sig nya saker konstant (T.ex. AI som den senaste tiden exploderat på webben).

 

Frågor och svar om webbutveckling

Nedan går vi igenom ett par snabba frågor och svar inom just webbutveckling och webbdesign samt respektive underliggande frågor och svar.

Vad kostar en webbutvecklare?

Det ligger mellan 600-1500 kr per timma beroende på erfarenhet och webbyrå.

Varför ska jag som kund anlita en webbutvecklare/webbyrå?

För att du får den hemsidan som du tänkt dig. Att göra saker själv tar längre, kostar mer och blir inte lika bra. Att anlita en professionell webbutvecklare sparar dig pengar i slutändan.

Kan jag göra hemsidan själva med onlineverktyg?

Ja det kan du. Dock blir den inte lika bra, tar längre tid och i många fall som vi sett slutar man efter ett tag och projektet blir liggande och ej klart. Det är även vanligt att dessa hemsidor har helt fel SEO struktur.

Varför är webbyråer dyrare än alla dessa ”skapa hemsidan själv verktyg”?

Dessa verktyg kan fungera bra om man lägger ned tiden. Dock inte lika bra mot någon som kan och förstår hur SEO fungerar samt allt runt omkring en hemsida. Det är många delar som ska klicka tillsammans och skapar en välfungerade webbplats. Så webbyråer är lite dyrare i startkostnad men i längden så tjänar du som företag på det.

Vilka olika kodspråk finns det som används mest inom webbutveckling?

Grunden heter: HTML och CSS. Med detta kan du skapa en snygg och enkel hemsida. Till detta sen har du PHP som är ett skriptspråk för att köra dynamiskt innehåll. Sen har du CMS system WordPress vilket underlättar mycket innehåll och struktur mm. Det finns även andra system som Drupal, Joomla, Magento och Squarespace (sistnämnda göra själv editor). Det finns även mer kodspråk som Javascript, Python, Java och Ruby. Alla dessa och mycket mer innefattas inom webbutveckling och webbdesign.

 

Hur ser framtidens webbutvecklare ut?
Slutsats – Hur ser framtiden ut?

Så ovan har vi gått igenom vad det kostar, vilka prispunkter och varför de kostar samt vilka språk de finns och mycket runt omkring detta ämne.

Jag som webbutvecklare och webbdesigner föreslår att du som kund alltid väljer någon med bra omdömen, ringer runt och mejlar till dessa utvecklare eller webbyråer så kommer du få en bra bild av vilka som passar dig och din budget.

För framtiden så kommer en del att ändras för oss webbutvecklare. Ett stort tecken och moln över horisonten är AI (Artificiell intelligens). Då delar av AI finns redan för att hjälpa till med allt inom text, kodning, bilder, videos och mycket mer. Det går snabbt nu och de gäller att hänga med i utvecklingen och gör du det, så kommer de gå bra och alltid finnas en plats för en del av oss människor inom webb, design, IT och allt vad de innefattar.

Lämna en kommentar

4 × 5 =