Något som kan intet göra en hel SEO-strategi är en dålig användarupplevelse.
Det spelar ingen roll om du planerat ut den absolut bästa SEO-strategin och utför den perfekt i praktiken om din målgrupp inte konverterar.
Enligt min erfarenhet gör de allra flesta detta misstag när de först skall börja arbeta med SEO.
Hejsan! Jag heter Alexander M. Sandvik och driver jämförelsetjänsten HittaWebbhotellet.se som är Sveriges största guide för webbhotell, virtuella servrar och dedikerade servrar.
Jag kommer i denna artikel belysa fem livsviktiga faktorer som varje hemsida bör ha på plats innan de ens funderar på att öka synligheten i Google.
Glöm inte att UX och webbdesign i allra högsta grad är rankingfaktorer för Google.
Låt mig kort redogöra för hur dessa två ovan påverkar din placering i Google.
Vi exemplifierar med att säljerskor.se faktiskt säljer skor på internet. Vidare säger vi att de lyckats inta en första plats på sökordet ”köpa skor” som har 1400 unika sök i månaden. Skulle nu deras webbdesign vara så gräslig att de inte ens har bilder på skorna utan endast rubriker, skulle de allra flesta finna det märkligt och gå tillbaka till Google och klicka sig in på nästa hemsida.
Säger vi att deras hemsida dessutom är så långsam att det tar flera sekunder att klicka sig mellan undersidorna, kommer utfallet med största sannolikhet vara detsamma.
Slutligen, är hemsidan placerat på ett webbhotell som har långsamma servrar som då skapar en försening på över 4 sekunder innan hemsidan laddar in, kommer de allra flesta inte ens gå in på hemsidan utan direkt klicka sig tillbaka och ta nästa hemsida i SERPEN.
Vad skickar detta för signaler till Google? Jo att säljerskor.se inte kan besvara det sök intent som finns bakom sökordet ”köpa skor”. Övertid kommer Google då revidera ner hemsidan en placering i taget tills det att den når en plats långt ifrån första sidan.
För att klargöra: När jag talar om en användarupplevelse syftar jag främst på följande:
1. Webbdesignen
2. Ditt innehåll
3. Navigeringen
4. Hastigheten på hemsidan
5. Hastigheten på ditt webbhotell
Hur du drar nytta av din webbdesign i SERPEN
Eftersom vi nu förstår delvis varför webbdesignen är a och o för din synlighet i Google vill jag belysa ett ytterligare skäl till att lägga ner extra resurser på din design.
Som diagrammet ovan visar, ökar givetvis din CTR när du hoppar upp en placering på SERPEN. Varför är detta intressant? Jo för att du som driver e-handel eller någon annan typ av verksamhet över internet som kräver att en konvertering ska göras på din hemsida vill givetvis att de som klickar in på hemsidan faktiskt gör just det, konverterar.
Med en bra webbdesign kommer din konverteringsgrad öka. Det innebär att teoretiskt sett skulle du kunna leverera fler konverteringar på position fem än någon som är placerad på plats ett. Fast de att den på plats ett kan ha flera tusen mer klick på det sökordet än dig.
De handlar alltså i slutändan om din konverteringsgrad i många fall.
Ditt innehåll är a och o för en bra användarupplevelse
Att skriva en text som är underhållande, så väl som besvarar den fråga personen ifråga undrar över är inte lätt, men nödvändigt för att lyckas med SEO arbetet. Mina bästa tips för att skriva bra innehåll innefattar givetvis att texten inte har stavfel, eller grammatiska fel som genomsyrar hela artikeln.
Därefter handlar det om att se vad dina fem konkurrenter skriver om, många gånger kan du finna att de är som komplement till varandra detta ger dig då en fantastisk möjlighet att skriva en artikel som belyser allt på en och samma plats. Denna strategi har jag personligen använt för många av mina artiklar som har placerat sig på topp tre i SERPEN.
Vidare är det viktigt att arbeta med rubriker som är enkla att hitta för den som endast sök läser efter något specifikt i ditt innehåll.
Navigering är oerhört viktigt framförallt för e-handlare
Driver du en enklare hemsida med ett fåtal undersidor är strukturen mindre viktig, men om du planerar att driva en e-handel kommer denna punkt vara allt viktigare. En bra struktur som är intuitiv för både dina besökare och Google har bevisats om och om igen att förenkla din synlighet på Google.
Mina tips här är att undvika att ha filtreringsfunktioner som bidrar till duplicerat innehåll, men också tunt innehåll.
Hastigheten på hemsidan enkelt och effektivt
Som tidigare nämnt i exemplet ovan är hastighet en av de viktigaste faktorerna för en bra UX. Idag är det relativt enkelt att snabba upp din hemsida, det finns ofantligt många bra verktyg som hjälper dig att hitta optimeringsförslag.
Vi personligen använder oss av Google pagespeed insights. Vår rekommendation är att ligga på mellan 90-99 på desktop och över 80 för mobilen. Verktyget ger er direkta förslag på hur er hemsida kan prestera bättre.
Slutligen belyser vi hastigheten på ditt webbhotell
Idag finns det en djungel av webbhotell på den svenska marknaden som erbjuder olika former av hosting alternativ.
Vi på HittaWebbhotellet undersöker dessa faktorer för att avgöra vilket webbhotell som skall bli placerad som bästa webbhotell för 2020.
1. Kundsupport: Det absolut viktigaste är en bra och lättillgänglig kundsupport. Många gånger uppstår det problem som är svåra att lösa om du inte är teknisk.
2. Stabilitet: Om ditt webbhotell inte har stabila och pålitliga servrar kommer din hemsida vara offline mycket mer än vad den behöver vara. Detta blir oerhört bekymmersamt om du har flera tusen besökare i månaden.
3. Prestanda: Här handlar det främst om att inte betala för mycket för begränsad hårdvara. Vi jämför aktivt våra utvalda webbhotell.
4. Priset: Slutligen tar vi givetvis i beaktning vad webbhotellet kostar.
Sammanfattningsvis
Utan en god användareupplevelse kommer ditt SEO arbete försvåras något drastiskt. Enligt min erfarenhet är webbdesignen, innehållet, navigeringen, hastigheten på hemsidan och hastigheten på webbhotellet de fem komponenter som ger en bra användarupplevelse.
Detta är en gästartikel skriven av Alexander på Tribusoft.