Webbutveckling och webbdesign inför 2024

Vi kommer prata om ett par ämnen inom webbutveckling och webbdesign som ser ut att stanna och växa under 2024. Har du nått att tillägg, skriv gärna en kommentar till detta inlägg nedanför.

Så, först ut är som alla tänker på: AI (Artificiell intelligens).

Hur kan AI hjälpa eller stjälpa dig som webbutvecklare eller webbdesigner. Vad finns de för plus och minus?

AI – Vilka plus finns det?

Först och främst kan den skapa kod, dvs generera kod snabbt och enkelt som du som utvecklare sen kan använda till ditt större projekt. Det blir svårt för AI att göra större saker men just så kallade ”Snippets” av kod kan den enkelt skapa.

Den kan även hjälpa till med att felsöka och hitta eventuella fel i koden eller kanske sårbarheter.

Samt att den kan analysera historiska beteenden av användare så att du kan skapa en bättre design, layout och användare upplevelse i din webbdesign.

Utöver detta så kan även agera en intelligent chattbot som kan hjälpa dina kunder med de mesta vanliga problemen de har. Ett effektivt verktyg inom webbutveckling och webbdesign helt enkelt!

Till detta har ni även andra områden som t.ex. översättning av språk, säkerhet och skydd mot spam och attacker samt optimering av olika kod sektioner, script och annat vilket är väldigt bra att ha tillgång till om du ska sökmotoroptimera en hemsida så att den laddas snabbare på alla typer av enheter.

Minus är att AI kan bli så bra inom vissa sektioner att den faktiskt tar jobb från människor och då utvecklare som jobbar med just de som AI kan ersätta. Tyvärr ser framtiden ut så på vissa ställen och på många platser har den redan ersatt en del av arbetskraften. Exempel på detta är just felsökning, copywriting, vissa typer av grafik generering, text-kontroll och data-analys områden mm.

De bästa man kan göra som ny utvecklare är att lära sig dessa olika AI-modellerna och sen bli en del av dem genom att jobba med dem dagligen.

 

Säkerhet på webben

Alla har någon gång fått spam i sin inkorg och de kan vara riktigt irriterande. Speciellt om de är mycket hela tiden.

Säkerhet på webben och internet är något som hela tiden optimera, ändras och uppdateras. Vilket medför att vi som webbutvecklare och designers måste hänga med i utveckling.

Under 2023 och 2024 så har hoten mot datasäkerhet ökat i hela världen och fokus ligger ofta på att störa ut systemet (exempel de som hände Coop under 2023 där deras betalningsfunktioner stördes ut av ett hackerangrepp).

Så oavsett om du jobbar med vanliga hemsidor, större IT-system eller webbshoppar så måste man ha ett bra säkerhetssystem på plats samt kunskap om vad som kan hända, hur man ska agera och vilka säkerhetshål man ska leta efter när man kodar ihop något.

För nybörjar kan de vara bra att läsa om SQL-injektioner, bruteforce forcering av lösenord samt då även WordPress och de hål som upptäckts i vissa tillägg. Detta ger en bra grundkunskap om hur dessa attacker fungerar.

Mot 2024 så kommer webbutveckling och webbdesign handla mycket om just säkerheten, hur vi optimerar den och förebygger eventuella problem.

Sökmotoroptimering SEO – Här för att stanna!

SEO som är förkortningen på sökmotoroptimering har funnits länge. Den har uppdateras varje år och fått nya funktioner samt sätt som den (Google) hanterar och analyserar hemsidor med.

Under nästa år så kommer SEO fortsätta framåt, bli mer avancerad och bättre på att hitta fusk. Till detta tror jag även att de kommer bli bättre på att hitta just AI-generat innehåll. Sen hur de förhåller sig till detta och vilken ”poäng” denna typ av innehåll får är upp till debatt.

Att komma högt upp i sökmotorer idag är något alla företag vill då detta pekar direkt på försäljning. Vi på EMS Design brukar alltid rekommendera långsiktig SEO vilket betyder att skapa bra innehåll, problemlösning och följa Googles riktlinjer när det kommer till hur man skapar en hemsida (url-strukturen och innehållet).

 


AR (Augmented Reality) – Vad är det?

AR är en teknik som kombinerar den fysiska världen ihop med den digitala. Ett enkelt exempel på detta är användandet av visuella markörer som QR koder som aktiverar olika upplevelser när man riktar sin mobila enhet mot dessa. Ett annat exempel är AR inom e-handel, dvs att man kan låta användare prova på produkter i en virtuell värld.

Du som webbutvecklare eller webbdesigner kan även med hjälp av AR lägga till geo-taggade upplevelser som t.ex. en specifik upplevelse som endast är knuten till just en GPS punkt och endast kan upplevas just där.

VUI – Voice user inteface – Styra din dator med rösten

Många har nog drömt om att styra allt möjligt med rösten. Dvs ge dem ett kommando och sen utförs detta.

Ett typexempel på detta är Google Home, Alexa, Siri eller någon annan röststyrningstjänst. Detta kommer växa mycket framöver när AI ihop med VUI kombineras för att skapa smartare hem, smartare webbplatser som ger dig svar snabbare, produkter du vill köpa, bättre resultat och enklare kommunikation med din dator eller server.

De vanliga VUI är följande:

  • Smarta hem (att styra belsning, maskiner och annat i ditt hem med enkla kommandon)
  • Digitala assistenter (Google Home, Alexa, Siri)
  • E-handel (Användaren kan via röstsök hitta produkter och sen checka ut)
  • Navigering (Hitta runt om i världen med röstkommandon)
  • Kundsupport (Få hjälp genom att berätta om ditt problem istället för att skriva)

Både VUI och AR kommer utvecklas snabbt framöver och 2024 blir ett intressant år för just dessa tekniker. Som webbutvecklare har du möjligt att lära dig om dessa och sen även testa dig framåt för att se vad du kan skapa.

Har du något mer på listan för 2024 inom webbdesign och webbutveckling så kommentera gärna nedanför.

 

Postad i kategori: ,

Lämna en kommentar

19 − 4 =